top of page

De weg terug naar een natuurlijke slaap

Vroeger waren mensen veel meer in contact met de natuur dan vandaag de dag. We gingen slapen wanneer de zon onderging en werden wakker als de zon weer opkwam.  Zou het ook kunnen dat we beter sliepen zonder het vele kunst licht, het lawaai of de verschillende prikkels waar we nu mee te maken hebben, zoals muziek, films, computer games, snacken alcohol drinken, of tv en nog zoveel meer? Wat voor effect heeft al deze afleiding op ons vandaag de dag?

Het is natuurlijk prachtig dat we nu elektriciteit hebben, maar beseffen we ook dat deze afleidingen en prikkels ons weerhouden om goed te slapen? Je hoort steeds vaker dat mensen slecht slapen en slaappillen innemen, vooral ook onder jongeren. Toen ik in mijn jongere jaren op mezelf ging wonen, was het heerlijk om opeens zoveel vrijheid te hebben.

Ik bleef vaak tot diep in de nacht op. Er was opeens zoveel te beleven, nu ik net als volwassenen laat naar bed kon gaan. Doordat ik laat ging slapen kreeg ik te weinig slaap en was ik s ´morgens zo moe, dat ik daar de hele dag last van had. 

Ik besefte toen niet wat het met me deed. Ik raakte alleen maar verder weg van mezelf. Want als ik ging slapen was ik verdoofd van moeheid. Ik kreeg ook last van nier pijn klachten, onderrug pijnen en ik kon me niet goed concentreren op mijn werk. Ook werd ik nerveus en gespannen. Gelukkig duurde het niet lang voordat Ik besefte dat ik mijn slaap nodig had.

Een aantal jaren later heb ik een cursus bij                                over ‘The Livingness’ gedaan. Ik ontwikkelde hierdoor een persoonlijk inzicht over mijn slaap ritme en het effect dat de tijden die ik koos om te gaan slapen op mijn lichaam had.

Ik ben hierdoor beter gaan luisteren naar mijn lichaam. Ik merk dat ik avonds geen tv moet kijken, want dat maakt mij meer wakker, waardoor moeilijk in slaap kom of heel onrustig slaap en droom. Al die lichtbeelden en de film zelf doen iets met mij. Ik ben gestopt met alcohol drinken, want een slaapmutsje betekende voor mij  eigenlijk “Mezelf verdoven” ook al is het maar een glaasje….Het is voor mij belangrijk om juist aan het einde van de dag alles rustig af te bouwen en rustiger aan te doen, voor ik ga slapen. Ik observeer dat in deze tijd  veel mensen en vooral jongeren niet meer in contact zijn met zichzelf en de natuurlijke elementen en  ritmes van het slapen gaan. Veel jongeren hebben constant prikkels van buitenaf nodig en zoeken allerlei afleiding ‘s avonds na school of het werk. Vaak willen jongeren graag ergens bij horen, gezien worden, stoer zijn onder mekaar, drinken of roken, en laat slapen, om te voorkomen dat je wordt bestempeld als ‘saai of ongezellig’.  Deze druk van buitenaf maakt dat steeds meer jongeren zichzelf kwijtraken en zelfs depressief worden. Een gevolg hiervan kan zijn dat ze steeds meer verdovende middelen gaan gebruiken om niet te hoeven voelen wat er eigenlijk aan de hand is. Het lichaam krijgt hierdoor van buitenaf zoveel meer te verduren en te verwerken dat het met een paar uur slaap zichzelf niet kan opladen. Of we vinden het raar dat we niet kunnen slapen en gaan slaappillen gebruiken om ons hoofd weer tot rust te brengen.

Wanneer je je realiseert wat ons lichaam allemaal doet tijdens het slaap-proces, dan zou slapen juist een feest moeten zijn. Een moment om de connectie met jezelf te verdiepen en te ontladen wat je die dag allemaal hebt beleefd. Je lichaam tot rust brengen om de volgende dag weer verkwikkend en helder wakker te worden,  maakt dat je zin hebt in de dag. Nu hebben heel veel mensen moeite om hun bed uit te komen, en het eerste wat ze nodig hebben is koffie om wakker te worden. We gaan hiermee tegen ons lichaam in en raken vermoeider zonder dat je we het zelf door hebben. We ervaren het leven als zwaar of een sleur.

En toch is het niet moeilijk om weer goed voor je lichaam te zorgen. Probeer bijvoorbeeld een maand elke dag één of twee uur eerder naar bed te gaan. In het begin zal het wennen zijn en kun je zelfs niet gelijk in slaap komen. Maar door een ritme te vinden in het slapen gaan, kun je het steeds fijner gaan vinden. Geef je lichaam weer aandacht, je zal merken wat een goede kwaliteit van slapen voor je doet.

bottom of page