top of page
Yoga

Yoga van buiten naar binnen

 

In de loop van mijn leven heb ik wel 4 soorten yoga 's beoefend. Op zoek naar innerlijke verbinding. Meestal was het rekken, strekken en stil zitten. En was het vooral ook je fysieke grenzen opzoeken in een willekeurige yoga houding. Het gaf me wel even een op oppepper, dat ik me weer fit voelde. Ik was bezig mijn fysieke lichaam in conditie aan het brengen. Soms was het pijnlijk of had ik tegenzin om elke keer weer in zo’n rek of strek oefening te staan of voelde ik mijn spieren verstrakken.

Uiteindelijk kwam ik in contact met Esoteric yoga wat de meeste simpele yoga lijkt waarbij je geen moeilijke strek en rek oefeningen hoeft te doen. Een groot gedeelte lig je gewoon. Hier leerde ik voor het eerst echte verbinding met me zelf te maken, en juist deze simpele yoga lijkt heel gemakkelijk en relaxed. Je voelt je ontspannen maar het was niet zo eenvoudig als ik dacht om alert te blijven gedurende de yoga les. En ik ontdekte dat het ook geen yoga voor een uurtje was. Je neemt het de hele dag met je mee in waar ik ook ben of wat ik ook doe. Het brengt me in het hier en nu en ik leer om steeds weer te luisteren naar mijn lichaam wat het nodig heeft. Soms ga ik in verharding door alles gehaast of snel te doen, of te lang doorwerken, en merk ik dat mijn lichaam zich hierdoor gaat verharden. En nu leer ik meer op te letten, hoe beweeg ik mijn lichaam gedurende de dag.

Echt aandacht geven aan mezelf was ik niet gewend. Ik was ook niet gewend om echt goed te luisteren naar mijn lichaam of het te voelen Aandacht te geven aan bepaalde gedeeltes van mijn lichaam bijvoorbeeld, en dan niet alleen aan de buiten kant, maar het ook vanbinnen uit te voelen. Bijvoorbeeld, met aandacht mijn enkels te voelen en met alle rust gericht blijven op je enkels. Voor mij was dit een enorm verdiepende ervaring. Ik merkte geregeld hoe mijn gedachten me liet afdwalen en dat ik weer ergens anders was, maar niet bij me enkels. Ongemerkt slopen er gedachtes binnen en was ik niet meer in contact met mijn lichaam.

Woeps, wat een uitvlucht, om zo ongemerkt niet te hoeven voelen wat er echt speelt in me lichaam. Ik was het niet gewend om echt verbinding met mijn lichaam te maken, dat is mij nooit geleerd op school of in de vele meditatie's of yoga's. Wel werd me verteld om stil te worden in me hoofd, om geen gedachtes te hebben. Ik geraakte in een soort van dromerige toestand en na zo'n stilte uurtje kwam mijn gedachtes net zo snel weer terug en was ik weer terug bij af. Bij Esoteric yoga leer ik steeds weer mezelf in het hier en nu te brengen, alert te zijn, me aandacht bij me lichaam te houden, er naar te luisteren wat het mij wil laten zien.

Wat ik fijn vindt aan Esoteric Yoga is dat ik ontdekte dat de blokkades die ik voelde in me lichaam, door aandacht aan te geven zich vanzelf oploste, open ging, simpel door er diep contact mee te maken. De energie in dat gedeelte van mijn lichaam begon dan opeens meer te stromen. Wat een verademing om niet meer in al die standjes te moeten strekken en rekken. In Yoga zijn is in eenheid zijn met je ziel. Deze yoga geeft verrassend elke keer weer meer verdieping in mezelf en daar wordt ik heel blij van. Het mooie van deze ware yoga is dat je het de hele dag meeneemt in alles wat je doet door mij telkens weer in me lichaam te brengen, erin te smelten en in stilte te zijn. Heb je ook interesse ga dan naar: 

bottom of page